Láthatatlan Belváros

Láthatatlan Belváros

Hatalmas sikert aratott a Terasz Csoport és a Kocka Művészeti Egyesület „Láthatatlan Belváros" elnevezésű projektje. A program --a különböző gyermekeknek szóló kézműves foglalkozások mellett - arra biztosított lehetőséget az érdeklődőknek, hogy az amúgy elzárt belvárosi épületeket felfedezhessék.

https://www.youtube.com/watch?v=cWF081EBLxA

 

A ”Lüktető belváros – Győr történelmi belvárosának funkcióbővítő fejlesztése, II. ütem” című projekt keretében meghirdetett városrehabilitációs témájú mini-projektek egyik nyertese a Kocka Művészeti Egyesület.

A Kocka Művészeti Egyesület, az építészeket és tájtervezőket is magában foglaló Terasz Csoporttal együttműködve a „Láthatatlan Belváros” elnevezésű rendezvénnyel arra vállalkozott, hogy egy-egy napra lehetőséget nyújtson a városlakók számára, a nagyközönség elől elzárt belvárosi épületek, udvarok, kertek felfedezésére.

A rendezvény a belvárosi udvarokban zajlik. Az esemény lehetőséget biztosít az udvarok kreatív használatára, így a közösségi építésről szóló előadások mellett kiállítás, workshop, gyermekfoglalkozások, udvarzöldítés és színházi előadás is része a programnak.

Véleményünk szerint, a belváros láthatatlan értékeinek megismerése és megőrzése alkalmat biztosít a helyi lakosok alkotó együttműködésére, mely kulcsfontosságú a városnak életet adó kis közösségek formálásában.

Láthatatlan Belváros 1. nap. - 2014. június 28.

Nyitott udvarok napja

14.00: Belvárosi udvarfeltáró séta Nagy Róbert vezetésével.

Találkozóhely: Király u. 5. számú épület előtt.

16.00: Belvárosi workshop meghívott előadókkal és minden látogatóval a Király utca 5. számú ház udvarában.

A meghívott előadók témája a belvárosi udvarok, terek hasznosításának lehetősége a közösségfejlesztő terek és térfejlesztő közösségek témakörében.

Előadások:

Kortárs Építészeti Központ (KÉK) „Lakatlan” projektje

Terasz Csoport győri udvarzöldítési projektje

Közösségi összefogásban létrejött projektek Bécsben

20.30: Belvárosi Udvarszínház a Király u. 12. számú épület udvarában

A látogatók Samuel Beckett Színműtöredékek I. jelenetét tekinthetik meg.

A belépőjegy ára 800 forint. Jegyvásárlás a helyszínen, 20.00 órától.

14.00-18.00 óra között a MOKKA Csoport kreatív gyermekfoglalkozást tart a Király utca 7. szám alatti udvarban.

Láthatatlan Belváros – 2. nap – 2014. július 5. 12.00 órától

Belvárosi közösségi kertépítés a Sarló köz 15. számú ház udvarában.

A Sarló köz 15. alatt lakók és a Terasz Csoport közös kertépítése. Célunk, hogy a kert, mint természeti közeg lehetőség szerint nagyobb teret nyerjen a városban. Emellett fontos az is, hogy az itt élők érezzék a saját erejükben és teremtő képességükben rejlő lehetőségeket, megtapasztalják a közös munka és összefogás örömét.

A mintaprojekt megvalósításával egy modell értékű folyamatot kívánunk előhívni, amely példaként szolgál a többi lakóközösség számára is!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

 

 

 

Láthatatlan Belváros