Sehol Sziget MOKKA Tábor 2016

Sehol Sziget MOKKA Tábor 2016
Időpont: 
csü., 2016/08/25 - 09:00 - hét., 2016/08/29 - 17:30

Az idei nyáron is összeállt a Mokka kis csapata, építészekkel és környezttudatos szülőkkel, baráokkal kiegészülve és a gyerekekkel elutaztunk Sehol szigetre. Hogy hol van ez a sziget?.... hát a szívünkben , fejünkben a gondolatainkban. Főhadiszállásunkról a Széchenyi István Egyetem Építész Műteremházából kalandoztunk a Mosoni­ Duna holtágához. Talán ez nem tűnik nagy útnak mégis sokat gondolkodtunk, terveztünk, építettünk míg kiértünk a partra. 

A munkát kis szigetépítéssel kezdtük amihez a természetben talált anyagokat használtuk. Úszó szigetekhez a parton talált uszdékfákat használtuk alapoknak. Hát itt a gyorsaság is nagyon számított mivel a nyersanyag lelőhelyek felfedezése szinte hadititoknak számított. A moha lett az első számú dekor anyagunk amihez hosszas alkudozás és csere útján vagy egy plusz beszerzőkörúttal jutottak hozzá az építők. A kis szigeteink luxuscikkekkel is bővültek az építményeken egymás után jelentek meg a termésekből készített lampionsorok, sátrak, házak,források, madáritatók. A végeredmény csodaszép lett! Harsány zöld kis építmények születtek kavicsos utakkal, kilátókkal amiket aztán gondosan pórázra kötve megúsztattunk a vízen.

De ez csak előhírnöke volt a mindent elsöprő nagy vállalkozásunknak. Cél, hogy olyan lebegő szigetet építsünk amit, ha vízre bocsátunk akár minket is elbír.! Csoportokban dolgoztunk, így teljesülhettek az egyéni és a csoportos vágyak, tervek és csapatonként nagyobb szgetet tudunk építeni mint egénileg. Egy idő után már nem számoltuk, de csapatunk, nagyon sok ( több mint 200) PET palackot felhasznált, hogy megvalósítsuk az elképzelésünket. Amire a szerkezete elkészült már nagyon elcsigázottak voltak a kis építők, de akkor újabb szakaszába érkeztünk a munkának, és a munkakedv is felbuzdult mindenkiben. A nagy hőség miatt még gyorsabban dolgoztunk, hogy lebegő szigeteinket, hajóinkat minél előbb vízre bocsáthassuk, és mi is csobbanhassunk egy nagyot A szigetünk aztán hajóvá változott a

munkálatok során. Lassan kinőtt a testből egy árbócrúd egy kormánylapát és került mellé egy evező is. És hogy teljes legyen a felszerelés, másnapra kapott egy csodaszép narancsszínű vitorlát is. Nem maradt más hátra mint a vízre bocsátás. És működött! Hihetetlen teherbírású dagadó vitorlájú kis hajónk csak úgy szelte a Holtág habjait! Pezsgőt nem törtünk az oldalán de így is szerencsésen úszott. Talán nevet is kapott mert az egyik hajóépítőnk családja befogadta. Gyermekeik gondos irányítása alatt biztos vagyok benne, hogy újból megúsztatják még ezen a nyáron! :)

Az építésen kívül még ezer élmény kapcsolódik a táborhoz: megnéztük az egyetemen a hajóépítőket miként kísérleteznek egy betonkenu megépítésével, illetve az anyag újragondolásával, voltunk sárkányhajózni, varrtunk párnát és készítettünk MOKKA feliratos pólót és még sok­sok mókás ,dolgos pillanat kapcsolódik az együtt töltött időhöz. 

Jól telt az idei tábor. Kicsit olyan érzés így a végén lenni és visszatekinteni az elmúlt hétre, mint amikor gyerekként utaztam autóval, és amikor apukánk áthajtott egy mélyebb gödrön, az autó ugrott egy nagyot velünk és a testvéremmel kórusban ordítottuk a hátsó ülésen, hogy menjünk vissza! De elhagytuk a gödröt, vége van a tábornak és lassan eltelik a nyár is, de biztos vagyok abban, hogy a következő évben ugyanilyen jó vagy még jobb lesz a tábor. 

Szeretnénk a tábor résztvevői mind nagyon sok élénnyel térhettek haza. Köszönjük az Épülettervező tanszék vezetőjének, Czigány Tamásnak és Cseh Andrásnak, hogy ötödik éve biztosítanak helyet és tá mogatást a táborunkak. Idén is csatlakoztak hozzánk a tanszékről, Komlóssy Dóra idén diplomázott építész tervező, és Bálint Eszter elsőéves hallgató, valamint Komlóssy Enikő  matematika szakos hallgató. Segítőink voltak régi táborozóink Baji Anna és Nagy Bálint, Lázár Barbi. Az ő lelkes munkájukért is köszönet, A MOKKA csapatból Törőcsik Katának a tábori hirdetés, háttármunkát és grafikákat köszönjük, Lázárné Beának a folymatos anyáskodáat, gondoskodást és tisztaságot, Kecskés Teodórának a kitartást, a sok párnát és a varrást, amivel a pólókat befejeztük, Pozsgai Krisztának a rengeteg zoknit és körmöcskét és a profi szerelést, és a tábor koordinálását Váray Ibolyának. 

Felejtjhetelen kőlevest Lajtmann Csabának a Reflex környezetvédő egyesületből és Tóth Péternek és a Keret egyesületnek az eszközöket, a folymataos segyüttműködést, a raklapokat, Nem felejtjük Váray Laci és Valastyán Tominak a Belvárosi Betyárok koncertet, a raklapokat a Keret egyesületnek és Szintézis Kft.-nek Hálásak vagyunk a Terasz csoportnak hogy gördülékenyen tudtunk együtt dolgozni a Műteremház teraszán és hogy a Duna Holtágon a profi stég-úszó szigetet láthattuk megszületni a tervezéstől a kivitelezésig és a vízretételig láthattuk. És nem utolsó sorban a szülőknek a sok segyítéset és baátorytást és alalkes együttműködést! Köszönjük és még sok ilyen jó tábort kívánunk magunknak!

 

Pozsgai Kriszta és Váray Ibolya Anna

 

 

az alábbi albumokba tettünk fel képeket: 

https://www.facebook.com/mokkagyor/
https://www.facebook.com/mokkagyor/photos/?tab=album&album_id=546967338838068

https://www.facebook.com/mokkagyor/photos/?tab=album&album_id=546972668837535

https://www.facebook.com/mokkagyor/photos/?tab=album&album_id=546973525504116

https://www.facebook.com/mokkagyor/photos/?tab=album&album_id=546975185503950

https://www.facebook.com/mokkagyor/photos/?tab=album&album_id=546976095503859