Körtánc - Tanuljunk kicsit finnül!

Időpont: 
szo., 2010/04/24 (Egész nap)

"KÖRTÁNC - tematikus foglalkozások az Európai Unio országainak megismerése, kulturális barangolás a nemzetek között" A szigetország tündérmeséi, manókkal teli erdőibe látogatunk és közben megismerjük a modern finn designt, modellezünk és csinálunk egy manó-széket is!

 1. Beszélgetés (párnákon a földön előttünk egy Európa térképpel)

  • hol járunk? (térképek) milyen az ország domborzatilag, és éghajlatilag?
  • kik a finnek? rokonok? ( néhány szó finnül, esetleg mondóka, nyelvtörő)
 2. Tündérmesék, teremtéstörténet és a Kalevala

  • meghallgatjuk E. Grieg Peer Gynt suitjéből a Manók táncát, és a hangulatról beszélgetünk amit áraszt ez a zene. Meghallgatjuk Solveig dalát is ami egy lírai dallam és nagyon fülbesmászó. Röviden ismertetjük a Peer Gynt történetet és a manók és furcsa lények világát a szigetországban.
  • a manók milyenek? Mindenki készít egy méretarányos rajzot az általa elképzelt manóról. Olyat amilyen szerinte egy manó. A test arányait, magasságát, végtagjait megvizsgáljuk és pontos méreteket veszünk a rajzról. Megmutatjuk hogyan tudunk méreteket rajzolni a terveinhez.
 3. Széket a manóknak is!

  • a manók számára készítünk egy széket. A méretezett manó rajzok alapján mindenki a saját manójának készít először egy tervet a székről.
  • a székek bármiből készülhetnek, sőt a legjobb ha a székek készítésénél mindenféle anyagból dolgozunk. Műanyagpoharak, villák, kanalak, kindertojástartók, papír hulladékok, kartonok, csomagolóanyagok, tojástartók, hengerek gurigák… bármiből készülhetnek a székek.
 4. A saját tervezésű székeket bemutatjuk, aki szeretné a manóját is elkészítheti valamiből a sok anyag közül.

 5. A manók táncát újra meghallgatjuk ha marad időnk és kiállítjuk a székeket a rajzokkal, tervekkel együtt.